הכלב מתגרד כל הלילה? נושך את עצמו עד זוב דם? מנער את ראשו?
יתכן שהוא סובל מאלרגיה.
אלרגיות בכלבים, כמו באנשים, הפכו שכיחות ביותר. הגורם לעליה בשכיחות לא ברור, ידוע שיש קשר תורשתי ובגזעים מסוימים נראה שכיחות גבוהה כמו כמובן קשר סביבתי.
הגדרה של אלרגיה
תגובת יתר של מערכת החיסון לחומר מסוים (אלרגן).
לרוב תגובת היתר תתרחש לאחר חשיפה ממושכת לאלרגן אך לא תמיד, לעיתים נראה תגובה לאלרגן שמופיע פעם ראשונה..
סימנים קלינים
הסימן המובהק לאלרגיה הוא גרד, לעיתים חריף מאוד. הנזק לעור יכול להיות מפושט או מקומי. מיקום הגרד נותן לנו לפעמים רמז לגבי האלרגן. במקום יופיעו אודם, קשקשים, פצעים לעיתים עם הפרשה. הפרווה תנשור וגם לעיתים יהיה ריח אופייני לא נעים.
סיבוך נפוץ הוא דלקת של העור, החל משטחית ועד עמוקה שנגרם כתוצאה של החדרת חיידקים לתוך העור. לעיתים מופיעות גם פטריות מסוג שמרים שגורמות לדלקת המשנית.
יש מקרים בהם הסימן יחיד לאלרגיה הוא דלקות אוזניים חוזרות. באוזן אחת או שתיהן.
האבחון ייעשה על דרך השלילה וכמובן יש דרכים מדויקות – קליניות מעבדתיות לקביעת האלרגן.
סוגים של אלרגיות:
- אלרגיה לפרעושים
אלרגיה לפרעושים זו האלרגיה הנפוצה ביותר. בכלב אלרגי, גם נוכחות של מספר מועט של פרעושים תגרום להתפרצות האלרגיה. בכלבים אלו חייבים לשלוט בצורה מלאה באוכלוסיית הפרעושים ע”י טיפול רצוף נגד פרעושים. מיקום אופייני לגרד- בסיס הזנב ולאורך עמוד השדרה.
- אלרגיה לגורם סביבתי
אלרגיה לגורם כלשהו- בבית בחוץ. כמו באנשים, גם אצל כלבים, נפוצה אלרגיה לקרדית אבק הבית וצמחים/אבקת פרחים. אלרגיה כזו יכולה להיות עונתית בלבד במיוחד כשזה כרוך בצמחים מסוימים. זו אלרגיה שקשה מאד למצוא את הגורם ולבודד אותו ובד"כ נעזרים בטיפולים נגד אלרגיה.
- אלרגיה למזון
אלרגיה לרכיב ספציפי במזון, לרוב לחלבון מסוים, לעיתים פחמימה. הנפוצים: בקר, עוף, תירס, חיטה, סויה, ביצים וכו’. יש כלבים שרגישים לחומרים משמרים במזון.
הטיפול הוא ע”י מתן מזון היפואלרגני ברמות שונות, החל במזון שמכיל חלבונים ופחמימות נדירים וכלה במזון שבו החלבונים עברו פירוק- הידרוליזה.
האבחון מתבסס על מתן מזון כזה למשך חודשיים וחצי ומניעה מוחלטת של מזון אחר. לאחר מכן ניתן לבצע מבחן מזון ע”י מתן של רכיבי מזון נוספים או החזרה למזון הקודם. ניתן כמובן ואפילו מומלץ להמשיך עם המזון ההיפואלרגני למשך כל החייםשכן אלרגיה לרוב אינה חולפת.
חשוב להדגיש שלפי הספרות גם כלבים שאינם מפגינים אלרגיה ברורה למזון אלא אלרגיה מהסוגים האחרים ומקבלים תזונה היפואלרגנית, מרוויחים ע”י העלאת סף האלרגיה, כלומר, יצטרכו חשיפה גדולה יותר לאלרגן לפני התפרצות אם בכלל.
הטיפול באלרגיות
הטיפול לרוב הוא סימפטומטי: טיפול עקבי כנגד פרעושים – חשוב להתייעץ איתנו שנתאים לכלבכם את החומר המתאים: מזון היפואלרגני, מניעת חשיפה אם ניתן, תוספת חומצות שומן רב בלתי רוויות וכשיש התפרצות, טיפול תרופתי.
בזמן התפרצות יש להגיע למרפאה לקבלת טיפול רפואי הולם שיכלול לרוב טיפול תרופתי + טיפול מקומי.
בכלבים שסובלים מדלקות אוזניים חוזרות כתוצאה מאלרגיה, חשוב לשמור על ניקיון של האוזניים ע”י שטיפה שלהן פעמיים בשבוע ע”י חומר רפואי שממיס ומנקה לכלוך מתוך האוזן. כשיש התפרצות יש להכין משטח ולהתאים את הטיפול בהתאם לתוצאות המשטח.
בכלבים עם אלרגיות חריפות שאינן מגיבות לטיפול או שחוזרות מייד בתום הטיפול, ניתן לבצע טיפול הקרוי דסנסיטיזציה שמטרתו חשיפת הגוף לגורם האלרגי במינונים הולכים ועולים. טיפול זה הינו טיפול ממושך של שנתיים ויותר שכולל בדיקת דם לזיהוי האלרגנים העיקריים, הכנת קוקטייל" שנכיל את אותם אלרגנים והזרקתם בצורה מבוקרת במשך חודשים ארוכים.
אלרגיה בכלבים יכולה להיות מצב מתסכל מצריך טיפול יקר וארוך טווח שכן זהו מצב כרוני. עם זאת מעודד לדעת כי ניתן להגיע לתוצאות מצוינות עם טיפול קפדני ורציף.
Comments