הכשת נחש היא אחד ממצבי החירום הנפוצים בחודשי הקיץ. מרבית ההכשות בישראל הן בחודשי האביב והקיץ (בעיקר בין חודש מאי לאוקטובר) ורובן מתרחשות בין שעות הצהריים לערב.
מעל 90% מהכשות הנחש בכלב הן של צפע אשר מאופיין בצורות מעויינים לאורך הגב ובראש משולש. זהו גם הנחש שיש כנגדו נוגדן הזמין לבעלי חיים במרבית בתי החולים הווטרינרים בישראל. בארס נחש הצפע קיימים מספר רעלנים, כאשר המרכיבים העיקרים בארס גורמים לפגיעה בכלי הדם ולכן לבריחת נוזלים וחלבונים מכלי הדם, בצקות, שטפי דם וירידת לחץ דם חמורה. מרכיבים אחרים פוגעים במערכת קרישת הדם או גורמים לנמק ומוות של רקמות.
איך מזהים הכשת נחש?
כאב ונפיחות באזור ההכשה (נפיחות של הרגל או הפנים, תלוי היכן הוכש הכלב)
סימני שיני הנחש על העור (מתגלים רק בכ50% ממקרי ההכשה)
דימומים עוריים
ריור
בצקות
נשימה מהירה
צליעה (אם ההכשה התרחשה באחת מהגפיים)
במקרים קשים – אובדן הכרה ושלשול דמי
אם ההכשה מתרחשת כאשר הבעלים נמצאים, הם בד"כ ישמעו יללת כאב והכלב ינסה לברוח או לרוץ מהאזור בו התרחשה ההכשה.
גורמים המשפיעים על חומרת המצב לאחר הכשת נחש:
מיקום ההכשה – מרבית ההכשות של כלבים הן באזור הפנים. הכשות באזור זה נחשבות "פחות חמורות" מאשר הכשות באחת הגפיים (התמותה מהכשת נחש בגפיים גדולה פי חמש מהכשה באזור הפנים!). הסיבה לכך היא שבהכשה באזור הפנים מרבית הארס נספג באזור תת העור והשרירים של הפנים והצוואר ואילו בהכשה בגפיים הארס מתפזר במהירות דרך כלי הדם.
גודל הכלב - ככל שהכלב גדול יותר הסיכון לתמותה קטן יותר.
כמות הארס שהוזרקה בזמן ההכשה (חלק מן ההכשות הן "עקרות" - ללא הזרקת ארס).
סוג בעל החיים - כלב נחשב רגיש הרבה פחות להכשת נחש מאשר בן אדם (סוסים למשל, נחשבים הרבה יותר רגישים מכלבים). חתולים נחשבים לעמידים יחסית להכשה.
רמת התרגשות לאחר ההכשה - ככל שהכלב מתרגש יותר ופעיל יותר, הארס מופץ יותר בגוף ומגדיל את הפגיעה.
הזמן בשנה בו התרחשה ההכשה - ידוע כי ההכשות בחודשים הראשונים של "עונת ההכשות" (אפריל-מאי) הן חמורות יותר, ככל הנראה כי כאשר הנחשים מתעוררים ונעשים פעילים יותר וכמות הארס המוזרקת גדולה יחסית.
בעיות בריאותיות קודמות של הכלב - אם הכלב סבל ממחלת לב, כליות או מחלה סיסטמית אחרת טרם הכשת הנחש, הדבר מגדיל את הסיכוי לסיבוכים והחמרת המצב.
מה מותר לעשות ומה אסור במקרים של הכשת נחש:
חשוב להבין כי הכשת נחש היא מצב חירום הדורש טיפול ואישפוז. יש לנסות להרגיע את הכלב ולפנותו אל וטרינר בהקדם האפשרי. במידה וההכשה היא באזור הפנים מומלץ להסיר את הקולר (אם נראה שמתחילה נפיחות באזור הצוואר). ניתן לנסות לקרר את אזור ההכשה בכדי להפחית את התפשטות הארס (אין להשתמש בקרח ישירות על האזור). אין לנסות לחתוך את אזור ההכשה, למצוץ את הארס או לשים חוסם עורקים! אין צורך להרוג את הנחש או לרדוף אחריו. הנחש הוא חיה מוגנת ואתם מסכנים את עצמכם. אם הנחש עדיין נמצא בגינה או בשטח פרטי, פנו את הכלב למרפאה והזעיקו לוכד נחשים.
טיפול וטרינרי בהכשת נחש:
נוזלים לוריד – להעלאת ושמירה על לחץ הדם.
נוגדן נגד ארס הנחש - מציל חיים במקרים קשים!
תוספים מיוחדים או נוזלים יעודיים להעלאת לחץ הדם.
אנטיביוטיקה – מאחר וידועים מקרים של העברת חיידקים בזמן ההכשה משיני הנחש.
שיכוך כאבים.
סיבוכים של הכשות נחש בכלבים:
הסיבוכים הקשים כוללים פגיעה בשריר הלב, בצקת בבית הבליעה המקשה על הנשימה, פגיעה בקרישת הדם, נזק כלייתי וקריסת מערכות הגוף. נזקים נוספים כוללים זיהום חיידקי בשל ההכשה ונמק של הרקמה באזור ההכשה (פחות נפוץ בכלבים ויותר בבני אדם).
חשוב להבין - גם אם הכלב נראה בסדר אחרי הכשת נחש אין זה אומר שמצבו לא ידרדר! חשוב הגיע ישר למרפאה להערכת מצב ומתן טיפול רפואי!
Comments